Rond de afgelopen jaarwisseling is in een aantal appartementengebouwen brand uitgebroken. Vooral in een complex in Arnhem waren de gevolgen diep tragisch. Met die gebeurtenissen nog vers in het geheugen vragen wij uw aandacht voor het volgende.

In het overgrote deel van “De Roerdomp” (en in elk geval rond de schachten) heeft het bedrijf Fire Group in opdracht van de Vereniging van Eigenaren brandvertragende maatregelen getroffen. Daarmee mogen we ervan uitgaan dat er via de schachten niet zo snel problemen zullen ontstaan.

Maar hoe staat het met onze vluchtwegen? “De Roerdomp” beschikt over een aantal vluchtroutes: via het trappenhuis en via de noodtrappen op de balkons. Maar hoe veilig zijn die routes? Zijn er obstakels die een vluchtweg blokkeren, vooral in het donker, bij uitvallen van de elektriciteit (dus geen verlichting!!!) en bij sterke rookvorming?

Wij vragen u dringend daar eens goed over na te denken. De deuren richting de nooduitgangen zijn bijvoorbeeld voorzien van een dranger. Dat betekent dat het brandvertragende deuren zijn. Die mogen dus NIET open blijven staan. Ook niet tijdens warme dagen “om alles even lekker te laten doortochten”. Zou er brand ontstaan in het trappenhuis, dan zorgt diezelfde tocht ervoor dat vlammen en rook in een oogwenk de gemeenschappelijke hal bereiken.

Dan de balkons. Is vluchten via uw balkon mogelijk zonder op hindernissen te stuiten? Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw medebewoners, die via uw balkon de noodtrap gemakkelijk moeten kunnen bereiken? Staan er kastjes, bankstellen, plantenbakken enz. voor de tussenafscheidingen? Haal ze weg en niet alleen wanneer er een balkoncontrole wordt aangekondigd om vervolgens de obstakels weer terug te plaatsen…. Een veilige vluchtweg is letterlijk van levensbelang.

Laten we met z’n allen de mogelijkheid van een drama zoals zich in Arnhem heeft afgespeeld zoveel mogelijk beperken!